четвъртък, 8 април 2010 г.

История на кукерската група





Един от най-почитаните празници за селото е мечкарлъка /сурва/, в минало се е провеждала всяка година на 01-януари "Васильовден", като по това време е единственото село , което е спазвало традицията да се прави на тази дата . Сурва се е празнувала още от древни времена в с.Сопица , но снимки и данни за това има от началото на 20 век . По старите хора разказват , че към края на 19 век и началото на 20 век , жителите на селото са празнували сурва на празника "Заговезни поклади" . Поради различни обстоятелства в днешни дни сурва се състои на 14-януари . На 13-януари вечерта в селото се състои среща на групата на селото с групите на селата Велковци и Расник , пали се огън , групите се посрещат с хляб и сол и започва истинската песен на звонците/чанове/.
Групата на село Сопица се нарича /мечкари/, костюмите са от овчи кожи , маските са от дърво , кожи и рога , а всички са обути с опинци /цървули/. Всеки звончар /участник със чанове/ , носи и тояга /сопа/ със себе си , като по това се различава от всички други групи . Кукерската група е участвала във всички издания на международния фестивал в град Перник . Групата е печелила награди: от 11 международен фестивал през 1996 г. индивидуална награда за оригинално представяне на Румяна Петрова на 11 г. в 5 - национална изложба за сурвакарска и кукерска тематика - Перник - 96 г. , от 12 международен фестивал през 1998 г. награда за оргинално представяне , от 13 международен фестивал през 2000 г. награда за маски и костюми , от 14 международен фестивал през 2002 г. наградата е парична , от 16 международен фестивал през 2006 г. награда за цялостно представяне на младежка група , от 17 международен фестивал през 2008 г. наградите са две: за обучение в традицията и за запазване на традицията /маскарадна група/ , от 19 международен фестивал през 2010 г. награда за обучение в традицията . В колекцията от награди има и спечелен медал . След участие на фестивала в град Костенец - "Поклади - Момин проход" , групата печели парична награда и награда за най-малък участник . Групата има и други награди , но след като е закрито читалището в с.Сопица те изчезват /през 2009 г. читалището е въстановено/. Всяка година групата участва на общинския преглед на кукерските игри в град Брезник - /СУРВА/ .
Кукерската група на село Сопица наброява около 80 души . В нея има участници от всички възрасти: - от 1,6 год. до 80 год. участници .Специално за кукерската група на с.Сопица е сниман филм от телевизия "СКАТ" . Той е озаглавен "На сурва в Сопица" , от него е видно как се посреща сурва в селото и за участието на групата на фестивала в гр.Брезник . Филма е сниман през 2005г.Освен филма сниман за групата , има и специално направена фотоизложба в архива на ЕИМ при БАН и във фотоархива на Националния етнографски музей за най-малкия кукер на 14 международен фестивал в гр.Перник 2002 г.-Димитър Николаев Димитров /тогава на 2 г./.Последната награда която получи групата е награда във най-голямата кадегория,тоест златен медал за подържане и предаване на месната традиця на 20-ият юбилеен международен фестивал - Перник 2011г. За кукерската група на село Сопица 2011 г. се оказва една от най - успешните откъм награди , защото на 05.03.групата участва във международния фестивал в град Раковски "КУКОВЕ - 2011г." където се представи достойно и спечели награда за маски и костюми.

1 коментар:

Miteto каза...

Страхотен материал събран за групата на село Сопица от които може да се вземе много полезна информация за сурва.